“ BALANTA dintre viata si viata vesnica e atat de fragila incat doar cineva care e mai aproape de a doua poate aprecia adevarata valoare a primei…”

Cel mai bine stiu asta pacientii sectiilor de oncologie. Oameni pentru care cancer nu mai e doar un cuvant rostit in soapta, cu teama, ci o lupta de fiecare zi si, mai ales, pentru fiecare noua zi… In Romania, 4 milioane si jumatate de persoane sunt afectate, direct sau prin apropiati, de efectele cancerului si a bolilor incurabile.

Sunt inregistrati 400.000 de bolnavi cu cancer, dintre care 70% sunt in faza incurabila. O parte dintre ei sunt oamenii de langa noi, de aici din ALBA. Ar putea fi parintele, sora, bunicul, sotia, copilul tau… Unica sectie cu profil oncologic din Alba, cea de la Spitalul judetean , este supraaglomerata. Cele 25 de paturi si 4 fotolii de chimio terapie disponibile sunt fara exceptie ocupate. Frecvent, multi pacienti trebuie mutati, tocmai din lipsa de spatiu, in sectiile cu paturi libere in acel moment.

Medicii de la oncologie au parte chiar si de 300 de internari intr-o luna. In judetul Alba sunt acum in evidentele medicale aproape 7.000 de bolnavi de diverse tipuri de cancer. De soarta lor se ocupa trei medici care trebuie insa sa isi imparta programul intre sectia de oncologie si ambulatoriul de specialitate. Inutil sa precizam ca in cazul unei suferinte ca si cancerul nevoia de intimitate si comunicare aparte cu medicul este esentiala. Din cauza supraaglomerarii sectiei acest lucru devine imposibil. Practic pana si nevoia apropierii de Dumnezeu este compromisa din cauza neputintei de a asigura un spatiu adecvat pentru confensional bolnavilor nedeplasabili.

In conditiile fracturilor din functionarea sistemului medical national DONATIILE CAT DE MICI ALE OAMENILOR CU SUFLET MARE reprezinta o solutie luata in calcul unanim. Singura sursa de venit a spitalului e Casa de Asigurari de Sanatate, iar Ministerul Sanatatii aloca doar in mod exceptional bani pentru aceasta sectie. Sumele de la CAS nu pot fi legal folosite pentru lucrari de amenajare a spatiilor de cazare sau tratament. Lupta, inainte de cea cu cancerul, e cu sistemul. El insusi Unul ajuns la metastaza…IMPREUNA insa putem arata ca suntem puternici si ca nu doar spunem ca ne pasa ci si demonstram asta.

Sa invingem durerea este greu. Dar fara tine este imposibil. Vino alaturi de oamenii cu suflet care inteleg si sprijina misiunea sectiei de oncologie din Alba Iulia. Nu e suficient sa-ti para rau. E timpul sa iei atitudine. Doneaza din suflet pentru refacerea si dotarea sectiei de oncologie a Spitalului Judetean Alba.Pentru ca fratele , parintele , copilul tau sa primeasca tratamente medicale in conditii normale,nu in saloane reci,nezugravite,care arata ca niste locuri parasite. Fii unul dintre INGERII PAZITORI!

 
TU poti inclina BALANTA ... spre viata!
Fii unul dintre INGERII PAZITORI!